27.7.2020 Blogikirjoitukset

Kaksi näkökulmaa: työn ja vapaa-ajan yhdistäminen vai erottaminen?

Työn jatkuva muutos voi lisätä duunin ja vapaa-ajan rajaamisen haastavuutta. Ajoittainen stressi on hyvä asia ja moni kokee olevansa parhaimmillaan pienen paineen alla. Työnteosta on kuitenkin palauduttava ja puntit on saatava tasan, että pystyy antamaan töissä itsestään kaiken ilman uupumusta ja töiden tulemista nokosiin. Jokainen asettaa itselleen sopivat rajat ja keskustelee työnantajan kanssa, että haluaako olla tavoitettavissa kellon ympäri vuorokauden ajasta riippumatta. Jollei töitä ehdi hoitaa työpäivän aikana ja työskentely hiipii osaksi arki-iltoja vasten tahtoa, tulee asia ottaa puheeksi työpaikalla.

Itse huolehdin omasta toimintakyvystäni ja palautumisestani erottamalla työpäivän vapaa-ajasta. Kirjaan ylös viikon työtehtävät ja tapaamiset ajoissa, niin työpäivä on mukava aloittaa keskittyneesti. Näin ollen päivän päätteeksi voi hyvillä mielin jättää läppärin työpaikalle ja palata asioihin taas seuraavana aamuna, koska työlista on valmiina. Meillä Eezyllä on myös mahdollisuus etätyöhön ja teen mielelläni kotona töitä –vapaa-ajan alkamisen merkiksi sammutan sähköaivot ja alan touhuta joko kotitöitä tai lähden jaloitteluretkelle. En koe etätyön hämärtävän työssäolon tai vapaa-ajan rajaa, koska minulla työn tekeminen onnistuu paikasta ja ajasta riippumatta ja olen oppinut irtautumaan, kun sen aika koittaa.

Ihminen tarvitsee myös muuta tekemistä työn rinnalle ja merkityksellistä sisältöä duunin ulkopuolelta. Vaikka työ on suuri osa elämääni, niin itse arvostan henkisen hyvinvointini vuoksi vapaata ja harrastuksia, jotka lisäävät tyytyväisyyttä. Olen intohimoinen luontokuvaaja ja tämä harrastus onkin itselleni keino tyhjentää stressaavat ajatukset päivän päätteeksi. Metsä, lintujen viserrys ja meren kohina ovat parhaita rentoutumiskeinoja. Usein jätän tietoisesti myös somen ja tietokoneajan vähemmälle töiden jälkeen ja keskityn hetkeen. Osa työkavereistani on läsnä myös vapaa-ajalla. Helposti tulee hengatessa juteltua työasioista, mutta olen koittanut oppia myös tästä pois ja keskittyä siihen, mitä ollaan tekemässä.

Pidän joustamista tärkeänä asiana – niin työnantajan kuin työntekijän puolesta. On ok jäädä ylitöihin, jos on esimerkiksi joku projekti, joka pitää saada valmiiksi tai viikonloppuna on läsnäoloa vaativa tapahtuma. Joustaminen on molemminpuolista ja työnantajani Eezy ymmärtää, että välillä työntekijöillä saattaa olla menoja, jotka vaativat joustoa työajoissa. Pääsääntöisesti pidän rutiininomaiset työajat, jotka rytmittävät arkeani ja vapaa-aikaani. Poikkeuspäiviä tulee aina ja on hienoa, että työn ja vapaa-ajan sovittaminen onnistuu helposti niin, että kaikki on balanssissa.

Vaikka en palaisi sähköposteihin enää vapaa-ajalla tai lomalla, niin haluan kuitenkin olla esimiehilleni ja kollegoilleni tavoitettavissa. Minulta saa kysyä työasioita viestillä tai rimpauttamalla. Vastaan kun siihen on mahdollisuus. Olen myös huomannut, että vapaa-ajalla tulee usein timanttisia ideoita töihin liittyen jostain aivojen syövereistä, kun antaa itselleen aikaa vain olla. Olen opetellut kirjoittamaan ne ylös muistivihkooni, niin ajatukset eivät jää vaivaamaan ja aloitan taas uuden päivän uusilla ideoilla. Tietoinen irtautuminen työasioista, hyvät yöunet, itsensä hemmottelu ja terveellinen ruokavalio tekevät arjesta sujuvampaa ja auttavat olemaan tehokkaampia töissä.

Katriina Kantonen
yhteisömanageri
Eezy Oyj

Pitääkö sitä työtä ja vapaa-aikaa aina erottaa?

Olen itse pitänyt kerran elämässäni rehellisen kuukauden kesäloman ja pari kertaa lomaillut muutaman viikon jaksoissa. Muuten olen ottanut lomat rahana ja pitänyt ylitöistä kertyneitä vapaita silloin kun olen halunnut tehdä jotain arjesta poikkeavaa. Otetaan esimerkiksi vaikka laskettelureissut Lappiin tai Eurooppaan, lomareissut Espanjaan jne.

Jokainen ihminen on yksilö ja jokainen yksilö on erilainen. Tämän takia myös jokaisella on oma tyylinsä rentoutua ja tyhjentää pää työarjesta. Itselle riittää aika pitkälti kotitoimiston siirtäminen mökille, jossa voi lähteä duunipäivän jälkeen kalaan kolmessa minuutissa siitä, kun on laittanut läppärin kannen kiinni. Vastaavasti kaupungissa ollessa voi lähteä kävelemään Helsingin rantoja pitkin kuunnellen musiikkia tai podcasteja. Pysähtyä kahville ja tavata ystäviä, mennä veneilemään jne. Koen että saan 95% tarpeeksi rentouduttua niin. Vaikka kuuntelen työelämään liittyviä podeja myös vapaa-ajalla, en koe olevani sen takia työmoodissa. Se on itsensä kehittämistä ja uusien näkökulmien avaamista ja nautin siitä.

Minuun vaikuttaa myös se, että olen ihminen, jonka pahin pelko on ”tottua arkeen ja rutiiniin”, joten minulle olisi todella epämiellyttävää päättää maalis- huhtikuun vaihteessa milloin olen kuukauden lomalla. Toisaalta sen yhden kerran, kun pidin kuukauden loman, lomalta paluu ei ole kovin stressaamaton, kun sähköposti on täynnä meilejä. Olet pihalla kaikesta mitä on ehtinyt tapahtua loman aikana. Tämän takia minulla ei ole ollut ikinä lomavastaajaa meilissä, vaan olen katsonut päivittäin meilini, vastannut tai välittänyt ne eteenpäin. Toki jos olen ollut esim. viikon lumilautailemassa, niin en ole ottanut stressiä vastata ihan niin nopeasti kuin töissä ollessani, mutta olen silti vastannut. En koe sitä isona vaivana ja helpottaa paljon sitä lomalta paluuta.

Toisaalta koska olen tehnyt kohta viimeiset kaksi vuotta töitä ”full time etänä”, niin olen voinut suunnitella vapaasti mökkeilyä ja muuta, koska työt hoituvat, kunhan vain läppäri on mukana ja netti toimii. Sekin omalta osalta on vahvistanut sitä, etten kaipaa niin paljon sitä perinteistä lomaa. Toinen juttu on se, että tykkää siitä mitä tekee, niin kliseistä kuin se onkin, työ ei aina tunnu työltä. Vastaavasti kun joustaa tuohon suuntaan voi hyvillä mielin perus arkena jaksottaa työpäivää ja mikäli aikataulut sallivat, käydä vaikka juoksemassa tai treenaamassa keskellä päivää. Tämän takia koen, etten kaipaa sitä perinteistä eroa työn ja vapaa-ajan välillä, vaan ne voivat iloisesti elää rinnakkain käsi kädessä. Vähän kuin hyvä parisuhde: Oma ja yhteinen aika voi olla tasapainossa.

Aki Joensuu
Markkinointi
Eezy Oyj

Kuva:  Aki Joensuu

Blogikirjoitukset